Diederik Ebbinge

regisseur | schrijver | acteur

Diederik Ebbinge (Enschede, 1969) was in 2022 te zien in de komische dramaserie Jos (AVROTROS), en daarvoor ook in het tweeluik van Oudejaarspromenade (NTR). In februari 2023 is hij voor de tweede keer presentator in de verkiezingsquiz Kiespijn (NTR).

De acteur, schrijver en talkshowhost is opgeleid aan de Akademie voor Kleinkunst. Hij begon zijn carrière als creatief maker met De Vliegende Panters en was daarna veelvuldig te zien in films en series zoals Alles op tafel, Alles is familie, Gouden Bergen en Soof. Diederik oogstte tevens succes als filmregisseur met Matterhorn (2013) en Kidnep (2015). De meeste mensen zullen Diederik kennen als schooldirecteur Anton uit De Luizenmoeder (AVROTROS), waarvoor hij tevens met Ilse Warringa het scenario schreef. 

Laatste programma

Kiespijn

Diederik Ebbinge loodst kiezer door verkiezingscampagnes in Kiespijn. De productie van NTR, The Media Brothers en Binky TV was in aanloop naar de verkiezingen te zien op NPO 3.

Op vier zondagen voor de verkiezingen en op de zondag erna, loodste Diederik Ebbinge de kiezers langs de afgronden van het politieke landschap: "Ik hoop dat de kijkers, maar ik zelf ook, na 5 afleveringen Kiespijn snappen wat de verantwoordelijkheden en het belang van de Provinciale Staten en de Waterschappen zijn." De politieke panelquiz werd weer gespeeld met zijn twee teams ‘links’ en ‘rechts’, wederom onder leiding van captains Rutger Castricum en Hanneke Groenteman.  
 
In verschillende rondes werden de captains en wekelijks wisselende gasten zoals Jort Kelder, Mei Li Vos, en Sander Lantinga getest op hun (mensen)kennis en improvisatievermogen rond het verkiezingscircus van 2023. De actualiteit werd vergeleken met de politieke geschiedenis, de waanzin van de politiek werd gecheckt via social media en vooroordelen werden onder de loep genomen. Kun je bijvoorbeeld aan iemand zien van welke partij hij of zij is? 
 
Dat en meer werd ook dit seizoen weer onderzocht en geanalyseerd door mister opiniepanel van RTL Nieuws Gijs Rademaker, die iedere aflevering verschillende kwesties kwam peilen en duiden. 

Contact