9 april 2020

'Bewaar je ticket, geniet later'

Culturele sector doet oproep aan publiek: Bewaar je ticket, geniet later

Nederlandse theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals vragen aan bezoekers om hun tickets te behouden en zo de culturele sector te steunen. Deze regeling wordt ondersteuning door het ministerie van OC&W en is conform de regels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

COVID-19 raakt ons allemaal, ook de culturele sector en de sport. Veel voorstellingen, festivals, wedstrijden en concerten worden noodgedwongen verplaatst of afgelast; musea en monumenten sluiten hun deuren. De verschillende brancheverenigingen slaan de handen ineen en roepen hun bezoekers op om hun ticket te bewaren tot de deuren weer opengaan: Bewaar je ticket, geniet later.

Passende oplossingen

De organisaties zoeken allereerst naar nieuwe data voor geannuleerde evenementen. Het oorspronkelijke ticket behoudt zijn geldigheid. Wordt het evenement definitief afgelast of is de houder van het ticket verhinderd op de nieuwe datum, dan ontvangt de houder van het ticket een voucher ter waarde van de oorspronkelijke ticketprijs, inclusief (service)kosten, die later ingewisseld kan worden. Hierdoor kunnen bezoekers later genieten van een vervangende voorstelling, wedstrijd, festival, concert of tentoonstelling. Tickethouders worden door de betreffende organisator ge├»nformeerd over de praktische afhandeling van hun evenement en tickets. Ook kunnen zij ervoor kiezen om hun ticket om te zetten in een donatie, waarmee zij artiesten, makers en de mensen achter de schermen steunen. Als tickethouders om welke reden dan ook niet van deze regeling gebruik willen of kunnen maken, kunnen zij alsnog hun geld terugvragen. De wijze waarop de restitutie verloopt is omschreven in de Regeling ticketgelden coronacrisis. 

Geniet later

Met Bewaar je ticket, geniet later hoopt de sector dat tickethouders hun bezoek aan hun favoriete podium of artiest uitstellen. Daardoor kan de culturele sector en de sport de grote economische klap die hen treft door de coronacrisis opvangen. Het schept ruimte om te werken aan nieuwe evenementen in de toekomst. Niet alleen de organisatoren, artiesten en podia worden hiermee geholpen, maar juist ook de mensen achter de schermen zoals decorbouwers, technici, leveranciers, creatieven en andere werknemers en zelfstandigen in de culturele en sportsector.


Contact